Hälytystoiminta

Hälytystoiminta

Kaikki yhdistyksemme jäsenet on tarkoitus suunnata mukaan hälytysryhmäämme.

Olpekon hälytysryhmä toimii osana Vapaaehtoista pelastuspalvelua (Vapepa) ja se osallistuu etsintöihin tai muihin viranomaisten hälyttämiin pelastustehtäviin. Hälytysryhmä on valmiudessa ympäri vuoden. Kaikki yhdistyksemme jäsenet on tarkoitus suunnata mukaan hälytysryhmäämme. Hälytysryhmän jäsenyyden edellytyksenä ovat Suomen Pelastuskoiraliiton ja Olpekon asettamat kriteerit. Hälytysryhmässä kaikki aloittavat henkilöjäsenenä.

Hälytysryhmä järjestää noin 6 kertaa vuodessa harjoituksia. Säännöllisen harjoitusmahdollisuuden takaamiseksi harjoitukset on tarkoitettu ensisijaisesti hälytyskelpoisille henkilöjäsenille ja hälytyskelpoisille koirakoille sekä loppukokeen suorittaneille koirakoille. Harjoitukset ovat avoimet kaikille Olpekon jäsenille ja erikseen sovittaessa ei kokeita suorittaneille koirakoille. Näin mahdollistamme hälytysryhmän toimintaan tutustumisen jo ennen jäsenyyden hakemista. Harjoituksista tiedotetaan Facebookin treenipalstallamme. Harjoitukset markkeeraavat aina todellista virallista etsintää.

Vapaamuotoinen hakemus lähetetään hälytysryhmän vastaavalle Anu Mustoselle, kun kriteerit täyttyvät. Yhdistyksemme hallitus, joka toimii myös hälytysryhmän hallituksena, käsittelee hakemuksen seuraavassa hallituksen kokouksessa tai järjestää tarvittaessa erillisen kokouksen.

Henkilöjäsenen kriteerit: Vapepan etsintäkurssi, voimassa oleva EA1 sekä suunnistustaito.

Koirakon kriteerit: Vapepan etsintäkurssi, voimassa oleva EA1 sekä suunnistustaito.
                                Hyväksytty SPeKL:n loppukoe hausta tai jäljestä

Hälytyskelpoisuus

Hälytyskelpoisuuden saavuttamiseksi henkilöjäsenen on suoritettava Olpekon järjestämä hälytysnäyttö. Hälytysnäyttö on viranomaistarkastusta markkeeraava testi, jossa arvioidaan henkilöjäsenen hälytyskelpoisuus. Hälytysnäyttö järjestetään henkilöjäsenen ja hälytysryhmän yhteisellä päätöksellä.

Hälytysnäytön suoritettuaan henkilöjäsen saavuttaa hälytyskelpoisuuden ja pääsee virallisiin hälytyksiin apuohjaajana. Apuohjaaja toimii koirapartion suunnistajana, hoitaa viestiliikenteen ja avustaa tarpeen mukaan muissa tehtävissä.

Koirakon on suoritettava hälytyskelpoisuuden saavuttamiseksi
VIRTA-käyttöönottotarkastus ja koirakolla tulee täyttyä myös muut Suomen Pelastuskoiraliiton ja Olpekon asettamat omat ehdot. VIRTA-käyttöönottotarkastus valmiuden päättää koiranohjaaja ja hälytysryhmä yhdessä. Olpeko järjestää VIRTA-käyttöönottotarkastuksen.

Hälytyskelpoinen henkilöjäsen:
Vapepan etsintäkurssi, voimassa oleva EA1, suunnistus- ja viestintätaidot 
Hyväksytty yhdistyksen oma hälytysnäyttö, joka järjestetään hälytysharjoitusten yhteydessä.

Hälytyskelpoinen koirakko:
Vapepan etsintäkurssi, voimassa oleva EA1, suunnistus- ja viestintätaidot
Hyväksytty yhdistyksen oma hälytysnäyttö sekä VIRTA-käyttöönottotarkastus.

VIRTA-käyttöönottotarkastuksen sääntöihin ja arviointiohjeeseen kannattaa tutustua osoitteessa: https://virta.virkku.net/