Pelastuskoira

Pelastuskoiran koulutus


Pelastuskoiria koulutetaan sekä haku- että jälkityöskentelyyn ja rauniokoiratyöskentelyyn. Hakukoira etsii ilmavainuisesti seuraten ilman mukana kulkeutuvaa ihmisen hajua. Jälkikoira puolestaan etsii maavainuisesti seuraten ihmisestä maahan jäänyttä hajujälkeä. 
Rauniokoirat koulutetaan tunnistamaan romahtaneiden rakennusten alle jääneitä ihmisiä. 

Etsintätyö on yhteistyötä. Maastossa pelastuskoiran ja sen ohjaajan lisäksi etsintäpartioon kuuluu suunnistaja ja mahdollisesti ensiapuhenkilö.

Etsintätehtävässä vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa sekä henkistä kestävyyttä. Pelastuskoiran tulee olla perusterve, luonteeltaan sosiaalinen ja yhteistyöhaluinen. Koiran pitää pystyä liikkumaan vaivatta erilaisissa olosuhteissa. Koiran rodulla ei ole väliä, myös monirotuinen koira voi toimia pelastuskoirana.
 

Pelastuskoiratoiminta

Pelastuskoiratoiminta voi olla hauska harrastus satoi tai paistoi, tuuli tai tuiskusi. Harrastus voi myös sytyttää kipinän tavoittelemaan virallista hälytyskoirakkotasoa. 

Pelastuskoiria ja niiden ohjaajia koulutetaan etsimään kadonneita henkilöitä viranomaisten apuna, erilaisissa vaativissa olosuhteissa.

Hyvä pelastuskoira pystyy tarkastamaan ohjaajansa kanssa laajojakin alueita nopeasti ja luotettavasti.

Lisää tietoa pelastuskoiratoiminnasta löytyy Suomen Pelastuskoiraliiton sivuilta.